NŐK AKIKRE FELNÉZÜNK - COCO CHANEL

2/04/2012

Gabrielle 'coco' chanelt manapság divat imádni, ámde nagyon Kevés rajongó ismeri az ő életútját és személyes harcait. Én személy szerint azért nézek fel erre a nagyon kemény és karakán nőre, mert abban a korszakban, amikor csak a "rosszlányok" hordtak nadrágot, Ő fel merte vállalni, hogy neki ez tetszik. Felszabadította a női nemet, és megkönnyítette életüket. Mindig kiállt magáért, és körömszakadtáig kapaszkodott az álmaiba. Szerintem minden lány példát vehetne erről a hihetetlenül erős nőről, aki sosem adta fel.

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel Saumurban született, 1883. augusztus 19-én.


Árvaházban nőtt fel, miután édesanyja 12 éves korában meghalt, édesapja meg egyszerűen magára hagyta őt és a testvéreit. Gabrielle hét évet töltött a katolikus otthonban, ahol kitanulta a varrónői szakmát. A lehető legnagyobb szegénységből küzdötte fel magát a csúcsra; szegény kalapkészítő lányból vált kora legnagyobb divatikonjává. Arra biztatta a nőket, hogy dobják el fűzőiket és menjenek ki a napra nyugodtan; Sportoljanak, ha akarnak, mert ez nekünk is kijár.

Iszonyatosan nagy akaratereje volt. bár egész életében szégyellte, honnan jött, és szeretett mindent eltúlozni, valódi története sokkal izgalmasabb, mint ő azt gondolta.Rengetegszer próbált meg önéletrajzot írni; mindenkinek azt mondta, hogy gazdag édesapja nevezte el őt Coconak 

- valójában akkor ragadt rá a név, amikorVichyben énekelte 
a Coco, hol vagy, kiskutyám? kezdetű francia dalocskát egy mulatóban.
Azt is mesélte, hogy édesanyja hatéves korában halt meg, 
édesapja meg kihajózott Amerikába, és 
két kőszívű nagynénjére hagyta őt.


A leghitelesebb könyvet henry Gidel írta róla - ezt a kötetet én is olvastam, és ajánlom mindenkinek a figyelmébe.

Számos film is készült róla, illetve rengeteg újságcikk és műsor állított emléket munkásságának.Mint minden nőnek, neki is volt egy "élete nagy szerelme". 
Az úriembert Arthur "Boy" Chapelnek hívták, és tragikusan fiatalon hunyt el balesetben.

Boy segített neki kalapboltot nyitni a ma már kultikus helynek minősülő Rue Cambon 21. szám alatt. Coco ekkor huszonnyolc éves volt - elszánt, kreatív, és feltörő.
És innen már mindent ment magától... Chanel butikot nyitott Deauville-ben, a normandiai tengerparti üdülőhelyen. Ott kezdte tervezni jellegzetes, bő szabású alkalmi ruháit, "fő a kényelem!" Mottóval. Ezek tették őt híressé.  Először énekesnők, színésznők, később már úrhölgyek is vásároltak nála. Látva, hogy üzlete hihetetlenül népszerű, úgy döntött, megnyitja a House Of Chanelt.
Nemsokára már nők ezreit, majd millióit öltöztette kényelmes, egyszerű és mégis nagyszerű ruháiba, melyekben - szó szerint - végre fellélegezhettek a hölgyek. Nemsokára követte őt a többi divatház is és a kis gabrielle bonheur rövid időn belül a divatikon Coco Chanellé vált...A '20-as és "30-as évekre már minden divatos hölgynek rövid haja volt, és senkinek sem hiányozhatott a ruhatárából a jellegzetes "kis fekete", és a Chanel-vonalat leginkább jellemző dzsörzékosztüm sem. Coco jellegzetes kiegészítői voltak az - általában hamis - gyöngysorok, strasszokkal díszített kalapok, melltűk és brossok. Meghökkentette vásárlóit kosztümjei anyagával is - a tweedet addig csak az úriemberek viselték, de Coco természetesen erre is fittyet hányt.
1921. május 5-én mutatta be jellegzetes, Chanel no. 5 fantázianevet viselő parfümét. A legenda szerint azért választotta ezt a számot, mert az ötös volt a szerencseszáma.
"Egy olyan nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincsen." - mondta.
Coco több, mint harminc évig lakott a Hotel Ritz Paris-ben, a nácik bevonulása után. Több szerelmi kalandja is volt - a második világháborúban például viszonyt folytatott Hans Hunther von Dincklage német tiszttel - az ő befolyása hatására maradhatott a szállodában. Coco azzal védekezett, hogy szerelmes, és mindvégig harcolt a saját ügyéért. Sajnos átmenetileg be kellett zárnia a divatházát, ám a háború után visszatért.

Sosem házasodott meg. azt mondta, ő a művészetéért és a divatért él.

1971. január 10-én halt meg.


A Chanel divatház ma is a világdivat élén jár. 

Követi a Coco által megszabott irányt - lényeg az egyszerűség, a letisztult elegancia, a gyöngy, és a kényelem. Mindenki ismeri a kultikus szimbólumot, a két egymásba forduló c-betűt.
mindenki ismeri Coco Chanelt; a Chanel no. 5öt; a jellegzetes tengerészcsíkos pólókat.

bárhogyan is alakul ezután a divat, a Coco által lefektetett alapok mindig benne lesznek.

és azt hiszem, erre coco büszke lenne. mert ő mindig is ezt akarta.
Coco mondta:


"a divat változik, a stílus örök."

"a luxus nem a szegénység ellentéte, hanem az ízléstelenségé. "

" aki nem szereti önmagát, annak rendszerint igaza van."

" a sikert legtöbbször azok érik el, akik nem tudják, hogy a kudarc elkerülhetetlen. "


" a divat egy szórakoztató ötlet, amely azonnal elégeti önmagát. 

a stílus azonban akkor is megmarad, ha közben esetleg megújul."

" a divatot követheted, vagy futhatsz utána, de csak akkor fuss, ha elég fiatal vagy."

" a divat első számú parancsa, hogy érezzük jól magunkat a viselt ruhában. nincs stílustalanabb nő annál, mint aki bizonytalannak érzi magát a ruhájában."

" nem jó, ha egy színházi este legszebb része az, amikor a sötétben végre le lehet venni a cipőt."

" egy orvos sem tud egy nőt úgy fogyókúrára rábírni, mint a tavalyi fürdődressz."

" az öregség nem véd a szerelemtől, a szerelem megvéd az öregségtől..." 

" nem divat ami nem terjed el."

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook

Flickr Images

It is a responsive design, means it automatically adapts its design according to the device. So your blog looks stunning from whatever device (Desktop, Tablet and Mobile) visiting from.

Instagram

Subscribe