KIK A MAGYAR TERVEZŐK? I. RÉSZ - HEARTMADE

6/18/2013Ha azt mondom, magyar divat, magyar tervezők, magyar brandek, nem a Sugarbird jut eszembe először, hanem mondjuk Vágó Réka, Nanushka, az Aarion, Szegedi Kata, és persze nagy kedvencem, az Evetke's Wear.
   És mi van a többiekkel? Akik úgy alkotnak, hogy kevesen ismerik őket. Akik ugyanúgy tehetségesek, kreatívak és egyéniek, csupán nem volt még lehetőségük nyilvánosan előrukkolni a műveikkel?
   Nemrég kaptunk egy levelet, amiben egy lány az ékszertervező barátnőjét ajánlotta nekünk, és arra gondoltam, akkor most lenne itt az ideje összegyűjteni azokat az egyelőre névtelenségben élő, viszont elismerést érdemlő, tehetséges, kreatív magyar tervezőket, akikkel érdemes lenne foglalkozni, mert vannak olyan jók, mint ismertebb, befutottabb társaik."EGY SZÍN, EGY ÉRZÉS - BÁRMI LEHET INSPIRÁLÓ HATÁSSAL" -
AVAGY MI IS AZ A HEARTMADE?


Rácz Kittivel, a Heartmade tervezőjével kezdeném a sort.
Mikor megnéztem Kitti kollekcióját, csak annyit tudtam mondani, hogy "húúúha".
Igényes, szépen kidolgozott ékszerek, ráadásul a mai keresletnek megfelelő formába öntve, könnyen kombinálható színekkel.Rácz Kitti, a heartmade megálmodója


   Én ékszertémában kifejezetten válogatós vagyok. Csak aranyozott holmikat hordok, szeretem az egyedi, figyelemfelkeltő kiegészítőket, és ha megtetszik valami, le sem lehet szedni rólam. Szeretem a kissé klasszikus vonalat is, viszont a legfontosabb számomra, hogy ami rajtam van, az lehetőleg ne jöjjön szembe az utcán.
   Épp ezért voltunk nagyon boldogok, mikor kaptunk Kittitől egy-egy eredeti, csodálatos Heartmade nyakláncot, a saját személyiségünkre igazítva.
A Heartmade egyik nagyon nagy előnye, hogy Kitti rendelésre is készít darabokat, így ha szeretnéd, személyre szabott ékszereid is lehetnek.Kriszti a púderrózsaszínt választotta...


... én pedig a mentazöldet : )INTERJÚ A TERVEZŐVEL

" Technikám a kötés, a horgolás, a mai divatirányzatokkal ötvözve " - vallja Rácz Kitti. És valóban, a Heartmade-ékszerek első sorban ötvözik a klasszikus elemeket a modern stílussal.


Mikor kezdtél el a kreatív vonallal foglalkozni?

Mindig is érdekelt a képző-, és iparművészet, a divat, csak sose volt bennem annyi mersz, hogy edukáció szempontjából is efelé vegyem az irányt. …de valahogy mégis sikerült itt kilyukadnom. Gimiben még a grafikai vonalon mozogtam, a kézügyességem mindig is megvolt az ilyen tevékenységekhez, mindig csak a jó út felé vezető első lépés hiányzott, ezidáig.


Megelőzte valami az ékszertervezést, vagy most csak úgy belevágtál?

Igazából eddig csak csapongtam, de mindig humán vonalon. Tanultam marketinget és reklámot, logisztikát, angol nyelvszakos voltam az egyetemen. Egyikben sem találtam meg önmagam. Nem akartam ráállni 18 évesen egy sínre és 20 év múlva arra ébredni, hogy én ezt nem is szeretem csinálni. Próbálgattam, miben vagyok jó, mit élvezek igazán. Mindenképpen olyat szerettem volna, amiben kiélhetem magam, saját szabályokkal, egy kreatív és innovatív vonalat. Így jött az ékszertervezés. Belevágtam, mindenféle szakmai előképzettség nélkül és nem bántam meg!


Örökölhetted valakitől a családban a kreatív vonalat?

Édesanyámtól szerintem mindenképp! Ő női ruhakészítő, ami ugyancsak foglalkoztat az ékszerkészítés mellett. Minden megálmodott ruhadarabom képes volt realizálni, de mindig félve kezdett bele, ahogy eddig én is mindenbe. Mondják, hogy „Minden sikeres férfi mögött egy nő áll!”, hát, az én esetemben ez fordítva is igaz, a páromnak rengeteget köszönhetek. Bátorságot ahhoz, hogy belevágjak ebbe, az ő biztatásaiból merítettem.


Mi inspirál?Egy komplett outfit, egy ruhadarab, egy szín, egy érzés – bármi lehet inspiráló hatással. Szeretem az apró részleteket, melyekre talán a legtöbb ember fel sem figyel. Sokat szörfözök neten, hogy ötleteket gyűjtsek. A hazai piacon is rengeteg tervező van, akinek a munkája pozitív hatással van az enyémre is.


Mit gondolsz a magyar divatszakmáról?A magyar divattervezők munkái egyértelműen minőséggel társulnak és nem kérdés, fel tudják venni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel!
A minap nézegettem a Philosophy online magazint, benne: Je Suis Belle, Szegedi Kata, Nanushka, Konsánszky Dóra, USE unused, Anh Tuan,... művei vagy a wonderLAB alkotói: DoRV Clothing, Iner, Judit Takács design, Czok Ildi, Soie Essentielle,… munkái mind egytől-egyig büszkévé tesznek, hogy én is magyar vagyok!


Mit szeretnél még csinálni, hová halad a brand?

Újabb technikákat szeretnék belevinni a kivitelezésbe, változatossá szeretném tenni, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző Heartmade darabot! Szeretnék több természetes alapanyagot (bőr, ásványok, stb.) használni. Szívesen kapcsolatba lépnék magyar tervezőkkel, hogy tőlük is tanulhassak. Design vásárokon vennék részt azzal a céllal, hogy még többen megismerjenek, mert bár még csak most bontogatom a szárnyaim, de szívesen repülnék. Célom, hogy jól működő webáruházam legyen, és korhatár nélkül, mindenki örömmel hordja az ékszereim.Mi magadtól a kedvenc munkád?

Nehéz kérdés! Tulajdonképpen mind a szívemhez nőtt, de ha választásra kényszerítenének, akkor azt mondanám, hogy a kötött kelta csomós medál jellegűek, meg a lánccal körbecsavart, spike-os megoldásúak a dobogósok számomra.Mit szeretsz legjobban a munkafolyamatban?

A tervezés egyértelműen a legizgalmasabb és egyben a legnehezebb része az egésznek. Van, hogy csak leülök a munkaasztalomhoz és elhatározom, hogy „Nah, akkor most kitalálok valami újat!”, ilyenkor törvényszerű, hogy semmi használható nem jut eszembe. Általában akkor jön a jó ötlet, mikor nem erőlködök a kitalálásán, csak sodródom és nem görcsölök rá. Legjobb módszer és nem csak az ékszertervezéshez!Mik a terveid a jövőre nézve?

Terveim közt szerepel egy erős brand kialakítása a dél-magyarországi régió tervezőtáborát erősítve. Célom, még inkább elmélyedni a kiegészítők alkotásában, kivitelezésében és kitanulni a szabás-varrás rejtelmeit. Mindig is érdekelt a divat világa, így szeretnék aktív, termékeny részévé válni.


Fogunk még hallani a Heartmade márkáról, és én őszintén remélem, hogy Kitti összes vágya teljesül a branddel kapcsolatban. A következő héten folytatjuk a cikksorozatot - aki pedig hasonlóan tervez, alkot, dizájnol, kreatívkodik, ne hallgassa ezt el, működjön együtt velünk -  ide lehet írni nekünk : )


Eszter-Virág
You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook

Flickr Images

It is a responsive design, means it automatically adapts its design according to the device. So your blog looks stunning from whatever device (Desktop, Tablet and Mobile) visiting from.

Instagram

Subscribe