LIFE COACHING #15 - ÉLETKÖNNYÍTŐ APRÓSÁGOK

7/24/2015Nagyjából négy éve költöztem el otthonról, és az utóbbi időben velem együtt változott a  akásom, az életterem és az időbeosztásom is.
Tizennyolc éves koromban még az volt a lényeg, hogy legyen négy fal és wifi, a dolgokat pedig mindig az utolsó pillanatra hagytam - ma már viszont szükségem van egy letisztult, rendezett otthonra és egy hozzáillő, gondosan eltervezett, jól beütemezett napirendre.
Úgy gondolom, a kettő szorosan összefügg egymással, így igyekszem a környezetemmel és önmagammal harmóniában élni, hiszen ez meghatározza a hangulatom és hatással van a munkámra, a teljesítményemre, és az emberi kapcsolataimra is.
Összeszedtem pár tippet azoknak, akik hozzám hasonlóan szintén hajlamosak a káosz megidézésére és megteremtésére, az idő eltüntetésére, és pazarlására - nekem ez a néhány apróság hatalmas segítséget jelent a mindennapokban, remélem, Nektek is segít majd!


1. A RENDRAKÁS FONTOSSÁGA


Gondolom, az elmúlt huszon-x évben Ti is azt hallgattátok az anyukátoktól, hogy pakoljatok el magatok után. Azt kell mondjam, igazuk volt - persze erről nem feltétlenül kell tudniuk :-)
Ha azonnal elteszünk mindent használat után, valóban sokkal könnyebb lesz az életünk, ráadásul aki hozzám hasonlóan IKEA-fanatikus, az tudja, hogy rengeteg szép bútort és kiegészítőt kapni, melyek segítenek a rendszerezésben. A DIY szerelmesei pedig rengeteg ötletet találhatnak a neten.
Esténként elmosogatni a tányérokat, vagy egyből visszapakolni a helyére azt, amit használunk, nem túl nagy fáradtság, cserébe viszont tiszta, rendezett lakásba hazaérni hihetetlenül jó érzés. 
Szeretem, hogyha hazaesem egy hosszú nap után, nem a tele mosogató aljáról kell kihalásznom egy kanalat, és elmosni, hogy megkeverjem a teám, és hogy bárki bármikor felugorhat, nem kell "villámrendraknom" - csak előveszem a borospoharakat a helyükről, és máris kiülhetünk az erkélyre megvitatni a világ nagy dolgait...


2. MINDIG ÍRJ LISTÁT

Általában minden este írok egy listát a másnapi teendőimről, és ahogyan haladok velük, úgy húzom ki a tételeket. Próbálom prioritás szempontjából besorolni a teendőket, este sokkal jobb érzés úgy lefeküdni, hogy tényleg végére jártam a kötelező feladatoknak - ráadásul motivál is, mivel minél előbb végzek mindennel, annál előbb jut időm olyan dolgokra, amiket tényleg szeretek.
Ráadásul így sokkal összeszedettebb vagyok, szervezettebbek a napjaim, és kiegyensúlyozottabb is vagyok.3. MINDIG LEGYEN REND A TÁSKÁDBAN


Én tipikusan az a nő vagyok, aki tényleg mindent tart a táskájában a hét darab rúzstól kezdve a tartalékharisnyán át a ragtapaszig - nemsokára egyébként erről is lesz bejegyzés :-)
Általában a szemetet is oda dobálom, ha nincs kuka a közelben, és ha nem selejtezem le gyakran a táska tartalmát, akkor hamar eluralkodik a káosz - így minden este kidobálom a felesleges holmikat. 
Ugyanezt ajánlom mindenkinek, aki járt már úgy, hogy egy vállalati meetingen kinyitotta a határidőnaplóját, amiből három félig felbontott tasakos nyírfacukor tartalma lövellt szét a körben ülő szerencsésekre.


4. FONTOS A REGGELI RUTIN

Általában ha mennem kell reggel valahova, szeretek másfél-két órával felkelni előtte. Kényelmesen megiszom a kávém, megnézek egy részt az aktuális sorozatomból, összeszedem magam, utána pedig irány a fürdőszoba. Ha már előző este tudom, mit tervezek felvenni, akkor előre kikészítem a ruhadarabokat - sokszor késtem már el úgy, hogy azt a bizonyos pár cipőt keresgéltem a gardróbom mélyén. 
A barátom például szeret híreket böngészni, majd megissza a kávéját, és utána dönti el, miben megy dolgozni - ha nekem kéne ezt tenni, pánikba esnék, valahogy ilyesmivel kapcsolatban sosem tudok ébredés után tervezni. 
Olyan ismerőseim is vannak, akik a reggelt egy nagy reggelivel, vagy edzéssel kezdik - na, én például ezeket sem tudnám megtenni, biztosan rosszul lennék.
Mivel a pontosságunkkal pozicionáljuk magunkat, fontos, hogy időben el tudjunk indulni, és hogy már reggel összeszedettek legyünk. Vagy az első öt kávénk után.


5. HATÁRIDŐNAPLÓ MINDENEK FELETT


Egyszer egy ismerősöm kérdezte teljesen döbbenten, hogy miért használok határidőnaplót, ha okostelefonom van? Azt válaszoltam neki, hogy mert szeretem leírni a fontos dátumokat, és szeretem a hagyományos, klasszikus, kissé régimódi dolgokat. Ráadásul feledékeny is vagyok :-)
Függetlenül attól, hogy oksotelefonunk, naplónk, vagy falinaptárunk van, a lényeg, hogy minden időpontot érdemes lejegyeznünk rögtön a megbeszéltek után - akkor biztosan nem feledkezünk majd meg róla...


Talán egyszer majd én is szupernővé válok, olyanná, aki sosem késik el, sosem felejt el semmit sem, és akinek a szekrényében minden egyes zokni a valódi párja mellett pihen - ki tudja. Viszont jelenleg legalább dolgozom az ügyön, hogy könnyebbé tegyem a saját életem - és remélem, a tippek leírásával egy picit a Tiéteket is! :-)


Eszter-VirágFotók: Pinterest & saját képek


You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook

Flickr Images

It is a responsive design, means it automatically adapts its design according to the device. So your blog looks stunning from whatever device (Desktop, Tablet and Mobile) visiting from.

Instagram

Subscribe